ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η Νορβηγία ανήκει γεωγραφικά στη Βόρεια Ευρώπη και συνορεύει με την Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Ρωσία. Έχει το σχήμα μιας μακρόστενης λωρίδας γης και είναι πασίγνωστη για τα επιβλητικά της φιορδ - fjord - , τους ριψοκίνδυνους Βίκινγκ και τις μαγευτικές λευκές της νύχτες!

Ο πληθυσμός της των 5 - περίπου - εκατομμυρίων κατοικεί κυρίως κατά μήκος των ακτών της, οι οποίες, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες του γεωγραφικού της πλάτους, δεν παγώνουν το χειμώνα, χάρη στο Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού. 
Οι Νορβηγοί είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα χριστιανοί προτεστάντες στο θρήσκευμα και απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον πλανήτη. Η νορβηγική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης. 
Το νορβηγικό κράτος παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά του σκανδιναβικού μοντέλου: υψηλή φορολογία εισοδήματος, σε συνδυασμό με άψογη λειτουργία των κρατικών δομών και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Τα κρούσματα εγκληματικότητας και διαφθοράς είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Οι Νορβηγοί, άλλωστε, καυχώνται για τα δημοκρατικά τους επιτεύγματα, αλλά και για τον βασιλιά τους,τον οποίο λατρεύουν!


Η εθνική γιορτή των Νορβηγών είναι η 17η Μαϊου, κατά την οποία απέκτησαν την ανεξαρτησία τους για πρώτη φορά το 1814 από τους Σουηδούς. Διάσημοι Νορβηγοί είναι ο θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ύψεν - Henrik Ibsen -,  ο συνθέτης Έντβαρντ Γκριγκ - Edvard Grieg - και ο νομπελίστας λογοτέχνης  Κνουτ Χάμσουν - Knut Hamsun-, μεταξύ άλλων.

Οι νορβηγοί είναι λάτρεις του σκι - οι ίδιοι χαριτολογούν λέγοντας πως έχουν γεννηθεί με τα σκι στα πόδια! Από τις επαφές τους με την Ελλάδα έχουν υιοθετήσει την διάθεση για έντονη νυχτερινή ζωή, εκδηλώσεις και φεστιβάλ, καθώς και... τραπεζάκια έξω! Πρόκειται πραγματικά για τον μεσογειακό λαό του βορρά!